25 Μαΐου 2009

Second chance

The Fool

Δεύτερη Ευκαιρία, άραγε την αξίζουμε;
Στην ζωή μας από την παιδική μας ηλικία, μέχρι να γίνουμε ενήλικοι και να αποκτήσουμε μια γερή προσωπικότητα κάνουμε λάθη, λάθη τα οποία δεν μπορούμε να τα δικαιολογήσουμε λόγω του νεαρού της ηλικίας μας...
Στην πραγματικότητα αυτά τα λάθη ήταν αναγκαία, για να μπορέσουμε να χτίσουμε την προσωπικότητα μας, για να μπορέσουμε να μάθουμε τι να μην κάνουμε.
Το κακό -αν μπορεί να το πει κάποιος κακό, είναι ότι χάνουμε πράγματα, ανθρώπους, φίλους. Αν ήμασταν λίγο πιο ώριμοι, αν δεν είχαμε άγνοια, ή αν δεν φερόμασταν επιπόλαια ίσως όλα αυτά να μην τα χάναμε, αλλά σημασία έχει από αυτά τα λάθη να μαθαίνουμε...
Άραγε αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία; Μια ευκαιρία για να μπορέσουμε να επανορθώσουμε για τα λάθη μας;
Θα έλεγα πως όλοι αξίζουμε μια δεύτερη ευκαιρία, όμως ποιος θα μας την δώσει;
Πολλές φορές δεν έρχεται ποτέ αυτή η ευκαιρία και τον λόγω τον ανιχνεύω στον εγωισμό...
Όταν πληγώνεις έναν άνθρωπο, με την συμπεριφορά σου, με τις πράξεις σου, όταν τον προδίδεις, ή τον εξαπατάς, πως είναι δυνατόν να ζητάς να σε εμπιστευτεί ξανά; Πως είναι δυνατόν να ζητάς μια δεύτερη ευκαιρία;
Είναι δύσκολο να σε ξανά εμπιστευτεί κάποιος που του φέρθηκες άσχημα, και αυτό γιατί θα θέλει να προστατέψει τον εαυτό του ώστε να μην μπει ξανά σε αυτή την διαδικασία...
Απλώς σκέφτεται τον εαυτό του και είναι απολύτως σεβαστό, δεν μπορείς να τον κατακρίνεις για κάτι τέτοιο, παρά μόνο να το σεβαστείς γιατί ίσως και να αντιδρούσαμε και εμείς με αυτόν το τρόπο.
Το ιδανικό είναι να δίνουμε πάντα μια δεύτερη ευκαιρία σε όποιον μας την ζητήσει, και υπάρχει μια κάρτα του Όσο που λέει κάτι πολύ ωραίο.
Από αυτή την κάρτα είναι και η εικόνα επάνω...

"Κουτός είναι εκείνος που δείχνει συνεχώς εμπιστοσύνη. Κουτός είναι εκείνος που δείχνει συνεχώς εμπιστοσύνη παρά τις εμπειρίες του. Τον εξαπατάς και σε εμπιστεύεται. Τον εξαπατάς ξανά και σε εμπιστεύεται. Τον εξαπατάς και πάλι κι εκείνος σε εμπιστεύεται. Τότε λες ότι είναι κουτός, δεν μαθαίνει. Η εμπιστοσύνη του είναι τεράστια΄ η εμπιστοσύνη του είναι τόσο αγνή, που κανείς δεν μπορεί να τη διαφθείρει. Να είσαι κουτός, με την έννοια του Ταό, με την έννοια του Ζεν. Μην προσπαθείς να χτίσεις γύρω σου ένα τείχος από γνώσεις. Όποια εμπειρία και να σου έρθει, άσε την να συμβεί και μετά άφηνέ την να φύγει. Καθάριζε συνέχεια το νου σου. Συνέχισε να πεθαίνεις ως προς το παρελθόν, ώστε να παραμένεις στο παρόν, εδώ και τώρα, σαν νεογέννητο μωρό.


Στην αρχή θα είναι πολύ δύσκολο. Ο κόσμος θα αρχίσει να σε εκμεταλλεύεται.... Άφησέ τους. Είναι καημένοι άνθρωποι. Ακόμα κι αν σε ξεγελάσουν και σε εξαπατήσουν και σε ληστέψουν, άφησέ το να συμβεί, γιατί εκείνο που είναι στ’ αλήθεια δικό σου δεν μπορούν να σου το κλέψουν. Εκείνο που είναι στ’ αλήθεια δικό σου, κανείς δεν μπορεί να στο κλέψει.

Και κάθε φορά που δεν επιτρέπεις στις περιστάσεις να σε διαφθείρουν, η ευκαιρία εκείνη θα προκαλεί ενοποίηση μέσα σου. Η ψυχή σου θα αποκρυσταλλώνεται περισσότερο.

Osho Dang Dang Doko Dang Κεφάλαιο 2

Σχόλιο:

Απ’ τη μια στιγμή στην άλλη, και με κάθε του βήμα, ο Koυτός αφήνει πίσω του το παρελθόν. Μεταφέρει μαζί του μόνο την αγνότητά του, την αθωότητα και την εμπιστοσύνη, όπως συμβολίζει το λευκό τριαντάφυλλο στο χέρι του. Το σχέδιο στο γιλέκο του περιέχει τα χρώματα και των τεσσάρων στοιχείων του Ταρώ, δείχνοντας ότι βρίσκεται σε αρμονία με όλα όσα τον περιβάλλουν. Η διαίσθησή του λειτουργεί στο έπακρο. Αυτή τη στιγμή ο Κουτός έχει την υποστήριξη του σύμπαντος, για να κάνει το άλμα στο άγνωστο. Στο ποτάμι της ζωής, τον περιμένουν περιπέτειες.

Το χαρτί αυτό δείχνει ότι αν εμπιστεύεσαι αυτή τη στιγμή τη διαίσθησή σου, την αίσθησή σου για την ΄΄ορθότητα΄΄ των πραγμάτων, δεν γίνεται να κάνεις λάθος. Οι πράξεις σου μπορεί να φανούν ΄΄κουτές΄΄ στους άλλους, ή ακόμη και σε σένα τον ίδιο, αν προσπαθήσεις να τις αναλύσεις με το λογικό σου νου. Αλλά η θέση ΄΄μηδέν΄΄ που καταλαμβάνει ο κουτός είναι ο αριθμός πέρα από τους αριθμούς, όπου οδηγοί είναι η εμπιστοσύνη και η αθωότητα, όχι ο σκεπτικισμός και οι εμπειρίες του παρελθόντος."

osho

Ας γίνουμε όλοι λοιπόν κουτοί....

Φιλικά Άντη

Δεν υπάρχουν σχόλια: