8 Απριλίου 2009

Εισαγωγή στην Διδασκαλία του Sai Baba, μέρος 3o

-Ποιο είναι ακριβώς το καθήκον σας; Να σας πω με λίγα λόγια: Πρώτον, να φροντίζετε τους γονείς σας με αγάπη και σεβασμό κι ευγνωμοσύνη. Δεύτερον, να λέτε την αλήθεια και να ενεργείτε ενάρετα. Τρίτον, οποτεδήποτε έχετε λίγα λεπτά για να διαθέσετε από τον χρόνο σας επαναλαμβάνετε το όνομα του Κυρίου έχοντας την μορφή Του μέσα στο νου σας. Τέταρτο, μην επιτρέπετε στον εαυτό σας την απόλαυση να μιλάει άσχημα για τους άλλους ή να προσπαθεί ν’ ανακαλύψει λάθη στους άλλους. Και τέλος μην προξενείτε πόνο στους άλλους, με οποιοδήποτε τρόπο.

-Λέμε πως θέλουμε το Χριστό. Αλλά αγνοούμε τις εντολές του. Σε τι χρησιμεύουν αυτού του είδους οι προσευχές; Ακόμη κι αν γιορτάζετε τη γέννηση Του δεν έχει καμία διαφορά. Ακολουθείστε Τον. Αυτό είναι αρκετό. Ακολουθείστε Τον. Θα πρέπει να τιμούμε και να τρέφουμε αυτή την αγάπη μέσα στις καρδιές μας, θα πρέπει να’ χουμε πάντα υπόψη μας τα ιδανικά του Χριστού, θα πρέπει να γίνουμε ζωντανά παραδείγματα Αγάπης και να βιώνουμε το Πνεύμα του Ιησού σαν να ‘ταν ο προσωπικός μας Αγγελιοφόρος που μας τον έστειλε ο Θεός. Θεωρώ σαν δεδομένο πως θα καλλιεργήσετε μέσα σας συμπόνια κι αγάπη, πως θα εξαγνίσετε τις καρδιές σας και θ’ αφήσετε μιαν ιερή κληρονομιά στις μελλοντικές γενιές. Κερδίστε το αληθινό Έλεος του Ιησού, ακολουθείστε το δρόμο που Αυτός χάραξε, και φθάσετε στην θέση που Αυτός κατέχει.

-Ο Ιησούς δίδαξε πρακτικά μαθήματα, πνευματικής προόδου για το καλό της ανθρωπότητας. Για να κάνει τους ανθρώπους να πιστέψουν στην αλήθεια της διδασκαλίας Του, εκδήλωνε Θεϊκές δυνάμεις και σχεδίασε ένα δρόμο που θα πρόσφερε το γλυκό νέκταρ της ευδαιμονίας(ananda) στους ανθρώπους. Ενθάρρυνε τους ανθρώπους με διδάγματα και παραδείγματα, να καλλιεργούν τις αρετές της ελεημοσύνης, της ευσπλαχνίας, της ανεκτικότητας, της αγάπης και της πίστης. Ας προσέξουμε τη θυσία που έκανε ο Ιησούς ελεύθερα, με τη δική του βούληση. Αυτός θυσίασε την άνεση Του, την ασφάλειά Του και την θέση Του. Αντιμετώπισε με θάρρος την εχθρότητα των ισχυρών της γης κι αρνήθηκε να υποχωρήσει ή να συμβιβαστεί. Απαρνήθηκε το «εγώ» που είναι το πιο δύσκολο πράγμα για ν’ απαλλαγεί κανείς και τον τιμούμε για όλα αυτά. Θυσίασε εκούσια την επιθυμία με την οποία το σώμα βασανίζει τον άνθρωπο κι αυτή η θυσία είναι μεγαλύτερη από το να θυσιάσει κανείς το σώμα του κάτω από απειλή βίας. Πρέπει να εορτάζετε τη Γέννηση Του θυσιάζοντας τουλάχιστον μια επιθυμία ή δυο και υπερνικώντας τις πιο καταστρεπτικές παρορμήσεις του εγώ. Οι οπαδοί Του διασπάστηκαν σε διάφορες αιρέσεις, αλλά η ζωή του Χριστού είναι ένα μάθημα ενότητας. Όταν ο Χριστός ήταν πάνω στο Σταυρό, δοκίμασε συναισθήματα πικρίας για τους ανθρώπους που Τον βασάνισαν. Ξαφνικά, άκουσε μια φωνή που τον ξύπνησε «όλη η Ζωή είναι Ένα, Αγαπημένε μου Γιε, να ‘σαι ίδιος για όλους». «θάνατος είναι το ένδυμα της Ζωής». Όπως κανείς βγάζει τα φθαρμένα ρούχα και φοράει ένα άλλο κουστούμι, έτσι και η ψυχή ντύνεται και γδύνεται διάφορα σώματα».

-Αρχίστε τη Μέρα με Αγάπη, Περάστε τη Μέρα με Αγάπη, Τελειώστε τη Μέρα με Αγάπη, Αυτός είναι ο δρόμος προς το Θεό.

-Η αγάπη που συγκεντρώνουμε εγωιστικά στον εαυτό μας είναι σαν την λάμπα που φωτίζει το δωμάτιο μόνο, χωρίς να εκπέμπει φως έξω από τους τέσσερις τοίχους. Περιορίζεται στις αισθήσεις και δεν ξανοίγεται ποτέ προς τους άλλους, που είναι οι γνωστοί κι οι συγγενείς σας στο θεό. Υπάρχει ένας άλλος τύπος αγάπης, πλατύτερη και βαθύτερη, που απλώνεται μέσα σ’ όλα τα άτομα της οικογένειας. Αυτή η αγάπη είναι σαν το φως του φεγγαριού, όχι αρκετά δυνατό για να φαίνονται τα πράγματα καθαρά αλλά αρκετό για να μετακινείται κανείς ανάμεσα τους. Κι ακόμη υφίσταται ανυψώσεις και πτώσεις, αύξηση και ελάττωση. Αλλά ο πιο επιθυμητός τύπος αγάπης είναι σαν το ηλιόφως, που είναι απασχολημένο πάντα με το να εξαγνίζει, να ενεργοποιεί, να φωτίζει χωρίς να γνωρίζει διακρίσεις. Αυτή η αγάπη θα κάνει τον άνθρωπο να ενεργεία πάντα μέσα στο πνεύμα της αφοσίωσης στον Κύριο κι έτσι κι οι πράξεις θα γίνουν εξυψωτικές και εμείς.

-Μην ψάχνεται να βρείτε το λάθος στους άλλους, αναζητείστε καλύτερα τα δικά σας λάθη. Σας συμβουλεύω να εντυπώσετε τρεις ιδέες μέσα στην καρδιά σας: 1)Μη ξεχνάτε το θεό. 2) Μη βάζετε την πίστη σας στον κόσμο, δεν θα διαρκέσει. 3) Μη φοβάστε. Είσαστε η άφθαρτη, η αιώνια ψυχή που δεν γνωρίζει φόβο. Θέλω επίσης να αποδιώξετε δυο ιδέες απ’ την καρδιά σας: 1)Ξεχάστε την βλάβη που σας έχει κάνει ο οποιοσδήποτε και 2) το καλό που εσείς έχετε κάνει στους άλλους. Πάνω από όλα, καλλιεργείστε Αγάπη. Ν’ αγαπάτε όλες τις θρησκείες κι όλα τα έθνη. Ν’ αναγνωρίζετε και να δέχεστε όλες τις θρησκείες σαν μονοπάτια που οδηγούν τον άνθρωπο στον ίδιο προορισμό. Όλες τους διδάσκουν αγάπη και συμπόνια, ταπεινοφροσύνη και καρτερία.

2 σχόλια:

MOLEMOU είπε...

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ !

Anti είπε...

Επίσης Χρόνια πολλά...
Αληθώς ανέστη!
να είσαι πάντα καλά!!!