1 Απριλίου 2009

Meditation, Sai Baba

-Στην αρχή φυλάξτε κάθε μέρα λίγα λεπτά του χρόνου σας για διαλογισμό (Dhyana). Αργότερα, όταν πια νιώσετε στην πράξη τη δυνατή συγκίνηση της γαλήνης, είναι σίγουρο πως θα παρατείνετε αυτό το χρονικό διάστημα. Καλό είναι οι ώρες αυτές να είναι πριν την αυγή. Αυτό είναι προτιμότερο, γιατί το σώμα είναι ανανεωμένο απ’ τον ύπνο και οι απασχολήσεις της ημέρας δεν επηρεάζουν ανάλογα τις αισθήσεις και δεν περισπούν την σωματική και διανοητική ενέργεια. Να’ χετε μπροστά σας ένα φως με μικρή καθαρή φλόγα, σταθερή και ίσια, ή ένα κερί. Η φλόγα δεν ελαττώνεται ποτέ σε λάμψη, οσαδήποτε πολλά φώτα κι αν ανάψουν απ’ αυτή. Γι’ αυτό η φλόγα είναι το πιο κατάλληλο σύμβολο του Αιώνιου Απόλυτου. Καθίστε μπροστά στη φλόγα στη στάση του Λωτού ή σ’ όποια άλλη άνετη στάση θέλετε. Κοιτάξτε σταθερά τη φλόγα, ύστερα κλείνοντας τα μάτια σας, προσπαθήστε να τη νιώσετε μέσα στα μάτια σας, προσπαθήστε να την νιώσετε μέσα σας, ανάμεσα στα φρύδια σας. Από εκεί αφήστε τη να κατέβει προς τα κάτω μέσα στο λωτό της καρδιάς σας, φωτίζοντας το μονοπάτι. Όταν εισχωρήσει στην καρδιά, στο κέντρο του στήθους φανταστείτε πως τα πέταλα του μπουμπουκιού του λωτού ανοίγουν, ένα – ένα, λούζοντας κάθε σκέψη και συναίσθημα και συγκίνηση και παρόρμηση μέσα στο φως και εξαφανίζοντας το σκοτάδι.

Δεν υπάρχει τώρα χώρος για να βρει καταφύγιο το σκοτάδι. Πρέπει να φύγει μπροστά στην φλόγα. Φανταστείτε πω το Φως γίνεται πλατύτερο, μεγαλύτερο, λαμπρότερο. Κατακλύζει τα μέλη του σώματος. Αυτά δεν μπορούν πια ν’ απασχολούνται με σκοτεινές, άνομες , ύπουλες δραστηριότητες. Έχουν γίνει όργανα Φωτός, δηλαδή αγάπης και σεις το συνειδητοποιείτε. Το Φως διδάσκει τη γλώσσα. Ψευτιά, συκοφαντία, κομπασμός, μοχθηρία εξαφανίζονται. Το Φως φτάνει στα μάτια και στ’ αυτιά. Όλες οι σκοτεινές επιθυμίες που τα κατακλύζουν και τα μολύνουν καταστρέφονται, από το λαμπερό Φως της σοφίας και της αρετής. Όχι πια παιδιαρίσματα, όχι πια δηλητήριο για την ακοή. Αφήστε το κεφάλι σας να φορτιστεί με Φως. Όλες οι αμαρτωλές, κακοήθεις σκέψεις εξαφανίζονται, γιατί αυτές είναι κάτοικοι του σκοταδιού… Φανταστείτε αυτό το Φως μέσα σας, περισσότερο όλο και περισσότερο έντονα, και θα γίνει έτσι. Αφήστε το να λάμψει ολόγυρα-σας, να σας περιτυλίξει μέσα στη λάμψη της Αγάπης. Αφήστε το να απλωθεί από σας, σε ολοένα πιο πλατιούς κύκλους, παίρνοντας μέσα στις σπείρες του, τους γνωστούς και συγγενείς σας, του αγαπημένους, τους φίλους, τους συντρόφους, τους εχθρούς, τους αντιπάλους, τους πολέμιους, όλους τους ανθρώπους σ’ όλο τον κόσμο, όλα τα ζωντανά πλάσματα, όλη την δημιουργία.

Κάνετε το αυτό κάθε μέρα, χωρίς διακοπή για όσο χρόνο το χαίρεστε, κάνετε το βαθειά και συστηματικά. Θα ‘ρθει σίγουρα ο καιρός που δεν θα είναι πια δυνατό να σας δίνουν ευχαρίστηση σκοτεινές και κακές σκέψεις, που δεν θα λαχταράτε για σκοτεινά και καταχθόνια σχέδια, που δεν θα επιθυμείτε έντονα τοξικές τροφές και ποτά, και που δεν θα μεταχειρίζεσθε πια άσχημα, εξευτελιστικά πράγματα, που δεν θα υποφέρετε πια από τη μάστιγα του εξευτελισμού ή της προσβολής, που δεν θα καταστρώνετε πια κακοποιά σχέδια. Βρίσκεστε τότε στο χώρο του Θεϊκού, της πέρα από λέξεις Γαλήνης.

Μείνετε σ’ αυτή την έντονη συγκίνηση, σαν αυτόπτες μάρτυρες του Φωτός, σαν να ‘σαστε το Φως, παντού, σε όλα. Αν έχετε συνηθίσει να λατρεύετε το Θεό σε κάποια Μορφή, δείτε νοερά αυτή τη Μορφή μέσα σε κείνο το Φως. Γιατί το Φως είναι Θεός. Ο Θεός είναι Φως. Όταν το Φως συναντάει φως, γίνονται όλα φως. Δεν υπάρχει σύνορο ανάμεσα στο φως σας και το Φως Του..

-Πρέπει ν’ απασχολήσουμε το νου με ένα βαρύ καθήκον για να τον κρατήσουμε ακίνητο. Αυτό λέγεται διαλογισμός. Κρατείστε το νου προσηλωμένο πάνω στο άνω χείλος, ανάμεσα στα δυο ρουθούνια, ακριβώς μπροστά από τη γέφυρα της μύτης. Εισπνεύστε από το αριστερό ρουθούνι, κλείνοντας το δεξί με το δεξί σας αντίχειρα. Καθώς η εισπνοή μπαίνει μέσα, ψιθυρίζει «Σο» (Αυτός), ύστερα εκπνεύστε από το δεξί ρουθούνι, κλείνοντας το αριστερό ρουθούνι με τα μεσαία δάχτυλα του δεξιού χεριού. Καθώς η εκπνοή βγαίνει έξω, ψιθυρίζει «Χαμ» (εγώ είμαι). Εισπνέετε κι εκπνέετε αργά και με περίσκεψη, συνειδητοποιώντας την ταυτότητα του Αυτός (ο Κύριος) και Εγώ (εσείς ο ίδιος) που δηλώνεται από το Σο-Χαμ, μέχρι που η αναπνοή και η συνειδητότητα να εξελιχθεί σε μια αδιόρατη διαδικασία. Διατηρείστε το νου σαν ένα φύλακα, και αναθέστε του να παρακολουθεί τις εισπνοές και τις εκπνοές, ν’ ακούει με το εσωτερικό αυτί το Σοχαμ που ψιθυρίζει η αναπνοή και να παρατηρεί σαν αυτόπτης μάρτυρας την επιβεβαίωση πως σεις είστε το Θεϊκό ον, που είναι το κέντρο του Σύμπαντος. Αυτός είναι ο διαλογισμός που θα φέρει επιτυχία.

-Η σιωπή εκείνη που περιβάλλει τους εξωτερικούς ήχους είναι Θεός. Μέσα σ’ εκείνη τη σιωπή είναι ο αιώνιος ήχος του «ΟΜ». Κάθε άλλος ήχος πηγάζει από το «ΟΜ»


-«ΟΜ» είναι ο αρχικός ήχος που ενυπάρχει στην ζωτική αναπνοή. Κάθε φορά που αναπνέουμε, λέμε soham. «So» όταν εισπνέουμε και «Ham» όταν εκπνέουμε, που σημαίνει«Αυτός- Εγώ» ενσταλάζοντας μέσα μας την πεποίθηση πως Αυτός, που είναι ολόκληρος ο εξωτερικός τούτος κόσμος, είναι Εγώ, που είναι όλος τούτος ο εσωτερικός κόσμος, η πεποίθηση της Ενότητας. Όταν κοιμόμαστε βαθειά, όταν οι αισθήσεις, το μυαλό κι ο νους κοιμούνται και δεν λειτουργούν, το «Αυτός» και το «Εγώ» δεν νοιώθουν να είναι ξέχωρα. Το «So» (Αυτός) και το «Ham» (Εγώ) ξεθωριάζουν και τα δύο κι ο ήχος Soham μετασχηματίζεται σε Om, δείχνοντας τη συγχώνευση του εξωτερικού με το εσωτερικό μέσα σε μια Αλήθεια. Το Ομ έχει ακόμα πολλές άλλες σημασίες και ο διαλογισμός πάνω στο Ομ είναι μια αξιόλογη πνευματική άσκηση για τον αναζητητή της πνευματικής πραγματικότητας. Είναι σαν τα 7 χρώματα της ακτίνας του Ήλιου που συγχωνεύεται μέσα σε μια χωρίς χρώμα λευκή λαμπρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: