2 Απριλίου 2009

Εισαγωγή στην Διδασκαλία του Sai Baba, μέρος 2o

-Το Θεό αν σκέπτεστε, θεός είστε. Τη στάχτη αν σκέπτεστε, Στάχτη είστε. Αληθινά, οι σκέψεις είναι πράγματα. Ό,τι σκέπτεστε, αυτό γίνεστε.

-Κάνετε τη ζωή σας τριαντάφυλλο που μιλάει σιωπηλά στη γλώσσα της ευωδιάς. Γιατί μόνο μέσα στα βάθη της σιωπής μπορεί ν’ ακουστεί η φωνή του Θεού.

-Μη κατακρίνεται τους άλλους υπογραμμίζοντας τα λάθη τους. Τα λάθη που θα βρείτε σ’ αυτούς είναι μέσα σας. Και όταν διορθώσετε τον εαυτό σας, ο κόσμος θα γίνει κι αυτός σωστός.

-Τίποτα δεν μπορεί να επηρεάσει την Αγνότητα της Ψυχής ή ν’ αμαυρώσει τη λάμψη της. Γι’ αυτό μείνετε ήρεμοι κι ατάραχοι. Ίσως όμως να ρωτήσετε, τι συμβαίνει όταν κάποιος σας βρίζει: Συμβαίνει ό, τι και με το γράμμα που στέλνεται με το ταχυδρομείο κι επιστρέφεται από τον παραλήπτη. Γυρίζει στον αποστολέα.

-Χωρίς τον έλεγχο των αισθήσεων η πνευματική άσκηση είναι ανώφελη, είναι σαν να κρατάς το νερό μέσα σ’ ένα δοχείο που στάζει. Ο Πατάντζαλι ο περίφημος συγγραφέας των αφορισμών της Γιόγκα, έχει πει πως όταν η γλώσσα κατακτηθεί, η νίκη είναι δική σας. Όταν η γλώσσα λαχταράει κάποια νοστιμάδα βεβαιωθείτε πως δεν θα υποχωρήσετε στις ιδιοτροπίες της. Αν επιμένετε να δίνετε στον εαυτό σας απλή τροφή που να μην είναι νόστιμη ή καυτερή αλλά αρκετά δυναμωτική, η γλώσσα για λίγες μέρες ίσως να ενοχληθεί, αλλά γρήγορα θα την δεχτεί με ευχαρίστηση. Αυτός είναι ο τρόπο για να δαμάσετε και να υπερνικήσετε τις κακές συνέπειες που θα ‘χετε αν η γλώσσα γίνει ο αφέντης σας. Η γλώσσα επιμένει επίσης σε σκάνδαλα και λάγνες ομιλίες. Πρέπει να χαλιναγωγήσετε κι αυτή την τάση. Μιλάτε λίγο, μιλάτε γλυκά. Μιλάτε Μάο όταν υπάρχει απόλυτη ανάγκη. Μιλάτε μόνο σ’ εκείνους που πρέπει. Μην ξεφωνίζετε, μην υψώνετε τη φωνή με θυμό κι έξαψη. Ένας τέτοιος έλεγχος θα βελτιώσει την υγεία και τη γαλήνη του νου. Θα οδηγήσει σε καλύτερες δημόσιες σχέσεις και λιγότερες εμπλοκές και συγκρούσεις στις επαφές σας με τους άλλους. Μπορεί να σας κοροϊδέψουν σαν αγέλαστο, αλλά υπάρχουν αρκετές ανταμοιβές για σας. Θα κάνετε οικονομία στο χρόνο και στην ενέργεια σας. Θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εσωτερική σας ενέργεια με καλύτερο τρόπο. Αυτό είναι το ξεχωριστό μήνυμα που σας δίνω για τα γενέθλια μου. Χαλιναγωγείστε την «γεύση» σας. Χαλιναγωγείστε τις κουβέντες σας.

-Το σώμα είναι ένα άρμα, και μέσα του είναι εγκατεστημένος σαν μοναδικός επιβάτης ο Θεός, και περιφέρεται μ’ αυτό. Ας δούμε μερικά σημεία που πρέπει να προσέχουμε άγρυπνα για ν’ αποφεύγουμε να παθαίνουμε βλάβες κατά τη διαδρομή: (1) Νηστεύετε μια μέρα μέσα στην εβδομάδα. Αυτό είναι καλό για το σώμα καθώς και για τη χώρα. Μην τρωτέ δώδεκα μπανάνες, μισή δωδεκάδα τηγανίτες κι ύστερα πίνετε ένα λίτρο γάλα κι αυτό το ονομάζεται νηστεία. Πίνετε μόνο νερό, έτσι που να ξεπλυθεί όλη η βρώμα από μέσα σας. Μη σας πιάνει μεγάλη επιθυμία για φρούτα, χυμούς ή άλλα υγρά. Ακόμη κι οι μηχανές χρειάζονται ανάπαυλα. Δεν μπορούν να δουλεύουν για πάντα, συνέχεια. Τι θα πρέπει να πούμε για το ανθρώπινο σώμα που είναι τόσο λεπτεπίλεπτα οργανωμένο! Δεν είναι δείγμα πολιτισμού το να δίνουμε πολύ μεγάλη αξία στο σώμα, ικανοποιώντας όλα τα καπρίτσια του. Αυτό είναι σημάδι βαρβαρότητας.

-Ο Πνευματικός Δάσκαλος “Guru” είναι το πρόσωπο που ανακαλύπτει πως έχετε πάρει λάθος δρόμο, ο οποίος οδηγεί σε περισσότερο, όλο και περισσότερο σκοτάδι. Γιατί αυτός γνωρίζει το σωστό δρόμο κι είναι γεμάτος από αγάπη για όλους όσους αγωνίζονται να ξεφύγουν από τις οδύνες της νύχτας, χωρίς να ‘χουν λάμπες να φωτίζουν τα βήματα τους. Guru Purnima είναι μια μέρα με πανσέληνο κατά την οποία τιμούμε με ευγνωμοσύνη τον Πρώτο από τους πνευματικούς Δασκάλους. Ο Δάσκαλος αυτός ονομάζεται Ναραγιάνα και είναι η όψη του Θεού που ζει μέσα σε κάθε πλάσμα, γιατί ο Ναραγιάνα είναι η πραγματικότητα. Αν δεν αναζητήσετε ένα Πνευματικό Δάσκαλο έξω από τον εαυτό σας αλλά προσεύχεσθε, ο Ναραγιάνα δηλ ο Θεός που κατοικεί μέσα σας, θα σας αποκαλύψει Αυτός ο ίδιος τον δρόμο και θα σας οδηγήσει σ’ αυτόν. Είναι πάντα προτιμότερο να εμπνέεστε από εκείνον τον Εσωτερικό Πνευματικό Δάσκαλο, γιατί οι περισσότεροι απ’ αυτούς που διεκδικούν αυτόν τον τίτλο είναι οι δέσμιοι απληστίας, φθόνου ή κακεντρέχειας. Γκουρού σημαίνει επίσης «βαρύς». Πολλοί έχουν μόνο το προσόν του σωματικού βάρους, όχι του πνευματικού ύψους.

-Υπάρχει μόνο μια θρησκεία, Η θρησκεία της ΑΓΑΠΗΣ. Υπάρχει μόνο μια κοινωνική τάξη, η κοινωνική τάξη της ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑΣ. Υπάρχει μόνο μια γλώσσα, Η γλώσσα της ΚΑΡΔΙΑΣ.

-Καλωσορίστε όλα τα χτυπήματα της μοίρας, όλες τις κακοτυχίες και τις αθλιότητες, όπως ο χρυσός καλωσορίζει το χωνευτήρι της υψικαμίνου, το σφυρί και το αμόνι, για να μεταμορφωθεί σε κόσμημα, ή όπως το ζαχαροκάλαμο καλωσορίζει το τσεκούρι, το συμπιεστή, το βραστήρα, τη χύτρα, τον ψεκαστήρα, τον ξηραντήρα, για να μπορέσει η γλυκύτητα του να διατηρηθεί και να χρησιμοποιηθεί σαν ζάχαρη απ’ όλους.

-Οι προσκυνητές που βαδίζουν στο πνευματικό μονοπάτι, αντιμετωπίζουν συχνά με κάποια μνησικακία τα εμπόδια που συναντούν στο δρόμο τους. Αλλά αυτές τις δοκιμασίες πρέπει να τις αντιμετωπίζουμε σαν μια απόδειξη προστασίας. Καρφώνετε ένα καρφί στον στοίχο για να κρεμάσετε μιαν εικόνα εκεί πάνω. Αλλά πριν κρεμάσετε την εικόνα, δοκιμάζετε να δείτε αν το καρφί στερεώθηκε καλά, κουνώντας το. Όταν είσαστε σίγουρος πως δεν κουνιέται ακόμα κι αν βάλετε όλη σας τη δύναμη, παίρνετε το θάρρος να κρεμάσετε την εικόνα πάνω σ’ αυτό. Πρέπει να καλωσορίζετε τις δοκιμασίες γιατί σας δίνουν αυτοπεποίθηση και εξασφαλίζουν την ανάπτυξή σας. Μη δίνετε σημασία στο τι λένε οι άλλοι. Πιστεύετε στην πείρα σας. Σ’ οτιδήποτε σας δίνει γαλήνη, χαρά και ευδαιμονία της ψυχής, έχετε εμπιστοσύνη σ’ αυτό. Αυτή είναι η πραγματική βάση της πίστης. Γιατί θα πρέπει να γυρίζετε και να ρωτάτε τον έναν και τον άλλο, εάν κάτι είναι ζάχαρη ή αλάτι; Δεν είναι τρέλα ν’ αναρωτιέστε και να ζητάτε τη γνώμη άλλων για κάτι τέτοιο; Βάλτε λιγάκι πάνω στην δική σας γλώσσα. Αυτό θα λύσει το ζήτημα. Αυτό που κάνετε τώρα είναι ν’ απορρίπτετε την δική σας ιδέα: να θεωρείτε σαν αλάτι κάτι που η δική σας πείρα έχει αποδείξει πως είναι ζάχαρη, απλώς γιατί κάποιος, που δεν την έχει δοκιμάσει όπως εσείς, διατείνεται πως είναι αλάτι, ή γιατί κάποιος που είναι άρρωστος με πυρετό τη βρίσκει πικρή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: