7 Ιουνίου 2007

Swami Vivekananda - Karma Yoga Part II


"Η πνευματικότητα είναι αληθινά αυτό που εμπνέει όλες μας τις δραστηριότητες. Ένας άνθρωπος που είναι πνευματικά ισχυρός και υγιής, μπορεί να είναι ισχυρός σε οποιοδήποτε τομέα, αν το θέλει."


"Η ζωή έχει πολύ λίγη αξία όταν είναι μια ζωή μέσα στο σκοτάδι, μια ζωή που τη ζεις στα ψηλαφητά μέσα στην άγνοια και τη δυστυχία."

"Κυριαρχεί πάνω στις εσωτερικές του δυνάμεις και τίποτα δεν είναι σε θέση να τις τραβήξει έξω, παρά τη θέλησή του."

"Σαμκχγιακής φιλοσοφίας που λέει : «Ολόκληρη η φύση υπάρχει για χάριν της ψυχής, η ψυχή δεν υπάρχει χάριν της φύσης.»"

"Η αληθινή αγάπη δεν μπορεί να προκαλέσει πόνο είτε στον εραστή είτε στο αγαπημένο πρόσωπο."

"Οφείλω εγώ μα προσαρμοστώ στον κόσμο, ο κόσμος δεν έχει καμία υποχρέωση να προσαρμοστεί σ’ εμένα."

"Δεν βλέπουμε περιπτώσεις τριβών καθημερινά στη ζωή μας: Μονάχα η αγάπη μαλακώνει το καθήκον και η αγάπη ανθίζει μόνο μέσα στην ελευθερία. …. η ανώτατη έκφραση της ελευθερίας μας είναι: η ανοχή."

"Μια καλή, αγνή σύζυγος που θεωρεί όλους τους άντρες πλην του συζύγου της ως παιδιά της και τηρεί τη στάση της μητέρας απέναντι τους, μπορεί να αναπτύξει την αγνότητά της σε τέτοιο βαθμό που κανένας άντρας, όσο κτηνώδης και αν είναι, δε θα μπορέσει να μη νιώσει μια ατμόσφαιρα αγιοσύνης στην παρουσία της."

"Οι λέξεις είναι σύμβολα της σκέψης."

«Μην εγκαταλείπεις τον κόσμο, ζήσε μέσα στον κόσμο, γεύσου-τον όσο μπορείς, αλλά, για δικιά σου απόλαυση μην εργαστείς ποτέ.» Ο στόχος δεν πρέπει να είναι απόλαυση. Πρώτα-πρώτα σκοτώστε το εγώ σας και κατόπιν αγκαλιάστε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως έλεγαν οι πρώτοι χριστιανοί, «Ο ‘παλαιός άνθρωπος’ πρέπει να πεθαίνει.» Ο ‘παλαιός άνθρωπος’ είναι η ιδιοτελής αντίληψη ότι όλος αυτός ο κόσμος έχει κατασκευαστεί για την απόλαυσή μας.

"Είναι σκέτη ανοησία να φαντάζεται ο οποιοσδήποτε ότι γεννήθηκε για να βοηθήσει τον κόσμο, αυτό δεν είναι παρά έπαρση, ο εγωισμός, που υποκρίνεται την αρετή."

"Ο άνθρωπος που έχει μάθει να αυτοκυριαρχείται, δεν μπορεί να επηρεαστεί από οποιονδήποτε εξωτερικό παράγοντα, παύει να είναι υπόδουλος."

"Ο καθένας μας πρέπει να αυτοδιδαχθεί."

"Μονάχα οι ανόητοι λένε ότι η δράση και η φιλοσοφία είναι δυο διαφορετικά πράγματα, οι σοφοί δεν το λένε."

«Από την ελευθερία έρχεται, στα δεσμά στηρίζεται και στην ελευθερία επιστρέφει».

"Εγκαταλείψτε λοιπόν όλους τους καρπούς των έργων σας, κάνετε καλό για χάρη του καλού και μόνο. Μόνο τότε θα φανερωθεί μέσα σας η τέλεια μη προσκόλληση. Αυτό θα θραύσει τα δεσμά της καρδιάς σας και θα νιώσετε την τέλεια ελευθερία."

Κάρμα γιόγκα: Η Γιόγκα της ανιδιοτελούς δράσης
Σουάμι Βιβεκανάντα

Δεν υπάρχουν σχόλια: