30 Σεπτεμβρίου 2008

ΟΜ ΜΑΝΙ ΠΕΜΕ ΧΟΥΝΓΚ - om mani padme hum



To om mani padme hum είναι το μάντρα του Βούδα την συμπόνιας Avalokiteśvara ή αλλιώς Chenrezig....



ΟΜ:
Είναι λευκό. Η συλλαβή που ενσαρκώνει όλες τις φωτισμένες ποιότητες. Η φύση της είναι η τελειοποίηση της νοητικής σταθερότητας. Αντιστοιχεί στο ευδαιμονικό βασίλειο των θεών. Το συμπληρωματικό αντίθετο της είναι η υπερηφάνεια. Η υπερηφάνεια προκαλεί δυστυχία εξαιτίας του γεγονότος της πτώσης σε κατώτερες συνθήκες ύπαρξης. Η συλλαβή ΟΜ διαλύει την υπερηφάνεια και τις συνέπειες της.

ΜΑ:
Είναι πράσινο. Η συλλαβή της δραστηριότητας. Η φύση της είναι η τελειοποίηση της υπομονής. Αντιστοιχεί στο βασίλειο των ημίθεων. Το αντίθετο της είναι η ζήλια που έχει σαν συνέπεια τις συγκρούσεις και την πάλη των ημίθεων μεταξύ τους. Το ΜΑ διαλύει την ζήλια και τις συνέπειες της.


ΝΙ:
Είναι κίτρινο. Η συλλαβή της πρωταρχικής σοφίας που ενώνει σώμα-λόγο-νου-ποιότητες και δραστηριότητα. Η φύση της είναι η τελειοποίηση της ηθικής. Αντιστοιχεί στο βασίλειο των ανθρώπων. Το αντίθετο της είναι η άγνοια που παράγει τη δυαδικότητα και επιφέρει τη δυστυχία στους ανθρώπους με την μορφή της γέννησης, της αρρώστιας, των γηρατειών και του θανάτου. Το ΝΙ διαλύει την αιτία και το αποτέλεσμα (κάρμα).

ΠΕ:
Είναι γαλάζιο. Η συλλαβή του σώματος. Η φύση της είναι η τελειοποίηση της προσοχής. Αντιστοιχεί στο βασίλειο των ζώων. Το αντίθετο της είναι η νοητική πυκνότητα που παράγει την δυστυχία της έλλειψης ευφυΐας. Το ΠΕ διαλύει την νοητική πυκνότητα και τις συνέπειες της.

ΜΕ:
Είναι κόκκινο. Η συλλαβή του λόγου. Η φύση της είναι η τελειοποίηση της προσφοράς. Αντιστοιχεί στο βασίλειο των ακόρεστων πνευμάτων. Το αντίθετό της είναι η απληστία, η επιθυμία και η προσκόλληση, τα οποία προκαλούν τις δυστυχίες της δίψας, της πείνας και του ανικανοποίητου των "πεινασμένων φαντασμάτων". Το ΜΕ διαλύει την απληστία και τις συνέπειες της.

ΧΟΥΝΓΚ:
Είναι μαύρο. Η συλλαβή του νου. Η φύση της είναι η τελειοποίηση της καθαρής γνώσης. Αντιστοιχεί στο βασίλειο των κολάσεων. το αντίθετο της είναι ο θυμός και το μίσος που γεννούνται από τη δυαδικότητα και παράγουν τις δυστυχίες της ζέστης και του κρύου που βιώνουν τα όντα στις κολάσεις. Το ΧΟΥΝΓΚ διαλύει όλες τις αιτίες και τα αποτελέσματα του κάρμα.

7 σχόλια:

Μπουρμπουλήθρα είπε...

Ποσο μου αρεσει να μαθαινω πραγματα απο άλλες κουλτουρες και πολιτισμους! Αν ξέρεις κι αλλα τετοια, να τα γράψεις, ειναι πολύ ενδιαφέροντα!

molemou είπε...

kalhspera apo to monaxo

Anti είπε...

@Μπουρμπουλήθρα
8α προσπαθήσω να βάλω όσο περισσότερο υλικό μπορώ...:))

@Molemou
Καλησπέρα!!!!
αλήθεια τι καιρό έχει εκεί;

molemou είπε...

Καλησπέρα.Σαβατοκυριακο ειχαμαι περίπου 12 με 15 βαθμούς.Να σε ρωτήσω κάτι. το γιατρό μήπως το λένε μπουσουλεγκα.

Anti είπε...

Καλημέρα!!!
Κρύο έχετε:S οπότε να μην παραπονιέμαι για το κρύο που έχει εδώ :P

Όχι δεν τον λένε μπουσουλεγκα αλλά ρίγα...αλλά γιατί;

aris είπε...

Να αναζητάς την αλήθεια, λαβωμένος από το ψέμα,από τη ημέρα που γεννήθηκες, μέχρι την ημέρα που θα πεθάνεις, ξαποσταίνω στο τραγούδι σου...μου αρκεί.

aris είπε...

Να αναζητάς την αλήθεια, λαβωμένος από το ψέμα,από τη ημέρα που γεννήθηκες, μέχρι την ημέρα που θα πεθάνεις, ξαποσταίνω στο τραγούδι σου...μου αρκεί.